Ana Ramon

Een nieuw Flamencocentrum in Antwerpen.

In de danswereld en dan vooral bij het Flamenco- minnend publiek is Ana Ramón zonder twijfel dé pionier van de Flamenco danskunst in Vlaanderen. Na jaren van studie, liefde en begeestering voor Flamenco heeft zij in 1985 te Antwerpen de vereniging Peña Al Andalus opgericht, die zij altijd met zeer dynamische hand heeft geleid en daarmee een grote naam en faam heeft bezorgd.

In 1994 opende Ana Ramón samen met haar medewerkers het Flamencocentrum Peña Al Andalus vzw, Fundación de Flamenco in de Vorstermanstraat te Antwerpen: een tempel voor cursussen dans en Flamenco optredens. Het is een gezellig Flamencocentrum waar alle liefhebbers zich meteen thuis voelen en bovendien vele anderen die dezelfde Flamenco microbe dragen kunnen ontmoeten.

Daarnaast werd Ana Ramón vooral bekend door haar prachtige theater Flamenco voorstellingen, waarvan zij telkens zowel regie, choreografie als dans in eigen handen nam. Eigen producties: Al Andalus, Flamenco Dansrecital, Macama, Recital Flamenco, Encuentro Flamenco I & II alsook Sevilla 92, Noche Flamenca en Tablao Flamenco. In 2012 was ze dan ook een graag gezien gaste met haar gezelschap tijdens "De Winter van Antwerpen" in de Spiegeltent.

Jaarlijks is er de dansrecital "Fiesta Flamenca". Een wervelende en passionele Flamenco voorstelling die onder haar bezielende leiding en met medewerking van de vele leerlingen van haar Flamencoschool Peña Al Andalus uitgegroeid is tot een jaarlijks Flamencodansfestijn.

In juni 2012 kreeg Ana Ramón en haar medewerkers de prestigieuze prijs "Premio Nacional de Flamenco" uitgereikt door de Catedra de Flamencologia in Jerez de la Frontera voor "de beste Flamenco verspreiding in het buitenland". Een hele eer voor dans en cultuur in België!